Vilken matupplevelse, vart ska jag börja?

Kan man vara annat än lycklig efter denna matupplevelse?

Del 1 Fäviken
Jag kan börja med att säga att jag är lycklig som fick möjligheten att besöka Fäviken och Magnus Nilsson, Karin Hillström, Jesper Karlsson med all deras fantastiska personal. Vilken matupplevelse.

Mitt besök på Fäviken Magasinet kommer att få flera inlägg eftersom jag så gärna vill dela med mig av allt den innehöll till er. Fäviken har för mig varit en dröm länge att få besöka och idag var det alltså dags.

Jag har läst på och tittat på en dokumentär om restaurangen

Jag har läst en massa på nätet om restaurangen innan besöket jag har även tittat på en dokumentär om den och jag ska vara ärlig och säga att mina förväntningar var skyhöga. För er som inte vet så är Fäviken en två stjärnig Guide Michelin restaurang och även den första svenska restaurangen utanför någon av våra storstäder att få två stjärnor.

Det är i princip omöjligt att få bord och menypriset ligger på 3 000 kr plus dryckespaket på 1 750 kr och vill du bo kvar över natten så är det ytterligare 2 500 kr.

Vi bokade en taxi från min syster som bor i Åre för att ta oss över berget till Fäviken. När vi kom fram vart vi välkomna redan där taxin släppte av oss och följda upp till restaurangen där ytterligare personal fanns för att välkomna oss. Alla hälsade och presenterade sig vid namn.

Vi blev ledda in i nästa rum och satta framför den öppna spisen. Där blev vi serverad en rönnbärs negroni som var hur god som helst. Till det fick vi en konjaksmedwurst gjord på deras charkuteri i Undersåker ett stenkast ifrån Åre som serverades med inlagda jordärtskockor, allt som är inlagt är enligt mig bland det bästa som finns så jag njöt redan från början.

Rönnbärs Negroni

Detta följdes av sju små rätter som serverades i den mysiga loungedelen med dörren öppen så man kunde insupa den jämtländska naturen. Allt vi fick in blev noggrant förklarat vad det var och hade man som jag lite frågor så var det inga problem att svara på dom heller.

Linfrökex sprayad med ättika och en musseldipp

Buljong med svampmycel och tjesmus

En fantastisk kålrabbisallad och kex av fullkornsvete

Vild öringrom serveras i ett varmt skal av torkat grisblod

Flottyrkokt grishuvud med krusbär och dragonsalt, så gott!

I denna rätt gjorde sig dom omogna vinbären sig hur bra som helst. Det är en fågelleverstanning med mältad kål och dom omogna vinbären.

Som sista rätt framför brasan blev vi serverade en saltad sugga även denna från deras charkuteri i Undersåker

Nu var det dags att flytta upp i matsalen. Matsalen tar endast 16 gäster men den är stor och rymlig. Trångt på borden trots massvis med glas blev det aldrig eftersom att till skillnad från andra restauranger så är borden väl tilltagna för att kockarna ska kunna servera vissa rätter vid bordet. När vi kommit upp för trappan och blivit visade till vårt bord så fick givetvis min handväska en egen pall på bara någon sekund. Jag har alltid undrat varför inte fler restauranger har så.

Men mer om maten i matsalen i del 2

4 comments / Add your comment below

Kommentera