Emma Thorsell

Varumärkenas Greta-effekt

Förr i tiden skapades reklam och marknadsföring av profithungriga män (och en och annan kvinna) som med lust eller list försökte lura på konsumenterna något de inte behöver, eller i alla fall få dem att göra ”rätt val” när de väljer bland flera varumärken. 

Naturligtvis hade gammelreklamarna även de klassiska fyra P:na uppklistrade framför näsan (produkt, pris, plats, påverkan). Öl, bilar, jeans och snabbmatsrestauranger stod högt upp på önskelistan över kunder som de ville jobba med. 

Reklamare har blivit miljömuppar

Nuförtiden genomsyras reklambranschen av en helt annan kultur. Nu är det de mindre varumärkena med ett tydligt miljötänk som är hetast, gärna med en miljöprofil som genomsyrar hela affärsidén och kanske till och med skapats av kvinnorna och männen runt styrelsebordet (naturligtvis lika många till antal).  Lifestyle blogg https://nettiz.se/

De företag som fortfarande saknar en miljöprofil (vilket många gör eftersom 00-talet ringt länge nu utan att någon lyft luren), då är reklamarna inte sena med att skapa en sådan. Ditmålat och välpaketerat naturligtvis. Så nu kan man snarare prata om de tre T:na – trivsel, trygghet och transparens när man analyserar reklam skapandet än så länge under 20-talet. 

Spela Patagonia-bingo med din kollega en sida om mode och livsstil https://secretsofstyle.se/

Patagonia tillverkar högkvalitativa kläder och skor utan att skada miljön (uppger de). De använder miljövänliga material och donerar även pengar till välgörande ändamål. Företaget är medlem i “1 % for the planet” och “World Trout”. Profilen är tydlig, och logotypen är större än de flesta. (Köper du Patagonia i Argentina får du en öl, från ett helt annat företag, och gud vet vad den innehåller.) Om du besöker en reklambyrå någon gång, glöm då inte att spela Patagonia-bingo med din kollega, det vill säga räkna antal Patagonia-kläder på byrån som ni upptäcker. 

Reklamarna dödade no-logo-trenden 

Minns du millennieskiftet? En våg av varumärken som inte var varumärken sköljde över världen. En no-logo-trend var född. Det var lite småfult att gå runt och tro att man var bättre än någon annan bara för att man bar en poserande krokodil, svingande hästpololirare eller gul örn på bröstet. Ditt bästa varumärke var att du inte bar något varumärke alls. Absolut inget synligt i alla fall. Straffet var uthängning i sociala medier (om det hade funnits då alltså) och misstänksamma blickar på måndagsmötet när man dök upp klädd i helgens senaste inköp. 

Klädföretaget Freshjive i Los Angeles beslutade exempelvis att införa ett nytt förhållningssätt till sitt varumärkesbyggande. De dumpade helt enkelt sin logotyp – och ersatte den sedan aldrig. Inga emblem fick synas på deras skjortfronter, deras etiketter, deras sajt – ingenstans. 

Fenomenet utan logotyp spred sig 

Coca-Cola avlägsnade sitt ikoniska ordmärke på sina colaburkar i Mellanöstern och ersatte det med frasen ”logos are for cans not for people”” (logotyper passar burkar, inte människor), eller med ingenting alls, bara det vita bandet mot röd bakgrund. På västerländska marknader sjösattes en kampanj som många av oss minns där logotypen ersattes med frasen “Dela en cola med” följt av ett personnamn, exempelvis “Astrid”, på colaburkarna. 

Vad bär Greta för kläder? 

I takt med att miljö- och klimatrörelsen vuxit sig starkare har logotypernas vara eller icke vara återigen hamnat högst upp på agendan. Den nya generationen konsumenter vill helt enkelt kunna lita på någon, eller något. Och vem vågar lita på ett märke som inte riktigt är ett varumärke med en tydlig logotyp? Få, visar det sig. Plötsligt insåg vi: Bara någon vi känner ordentligt kan på riktigt vara ärlig mot oss.  

Då började det blåsa medvind igen för de mest ansvarstagande varumärkena i världen. Och de var naturligtvis snabba att berätta just det för oss. Art directors och copywriter över hela världen började trycka upp bilder på plantor, regnskogar, vattenfall, gorillor och sprida ord som ”klimatsmart” och ”klimatkompensation” och tro det eller ej men även ”Make the logo bigger”-trenden fick ett överraskande genomslag. Krokodiler och hästpololirare blev större än någonsin på plaggen. Och hamburgerkedjor visade upp sina jättelogotyper på restaurangfasaden i sina reklamfilmer. 

Många andra företag har dragit i handbromsen för att skapa multivalenta varumärken. De är sannolikt oroliga för att kunderna har problem med att identifiera företaget som är ansvarig för produkterna. No logo-trenden kommer utan tvekan att sprattla till här och var i många år framöver, men storhetstiden verkar vara över. Logotyperna är på väg tillbaka till toppen. Logotyper är döda, länge leve logotyper. 

Design eller varumärke, det är frågan 

På tal om varumärken. Vill du variera dig med olika trendiga modeller av jackor – med eller utan kända och synliga varumärken – så hittar du allt på Johnells. Ett perfekt ställe för att hitta din nya stil eller förstärka din existerande. Surfa runt snabbt och enkelt bland alla våra varma jackor för dig som vill hålla vintern i schack. 

Njut av ett brett utbud av rejäla och snygga vinterjackor från många kända märken som exempelvis Moose Knuckles, Tiger, Busnel, Rockandblue, Parajumpers, Stone Island, Canada Goose, Hollies, Kenzo, Barbour och Cedrico. I vårt breda sortiment finns sköna parkas och ytterjackor för både vardag och fest, tjej och kille, herr och dam – och naturligtvis för dina vinteraktiviteter oavsett om du söker en kort, lång, klassisk eller trendig vinterjacka. Välkommen till att hitta din favoritjacka på Johnells.se!