Okategoriserade

Plugga på distans – så får du bättre självdisciplin

Distansundervisning har blivit allt populärare sedan pandemin drabbade oss och flertalet svenska universitet övergick till nätbaserad undervisning. Med smarta digitala verktyg som Zoom blev det dessutom enklare än någonsin att undervisa pedagogiskt. 

Fördelarna med att studera på distans är många: du kan studera i din egen takt och går inte miste om något bara för att du är sjuk en dag. Du kan också planera ditt liv mer utifrån dina individuella förutsättningar, vilket är ett måste för många som har en familj att försörja och/eller ett jobb att sköta. Distansstudier innebär också att du inte är bunden till en viss studieort och därför inte behöver flytta.  

 

Men distansundervisning kan också skapa problem för det där med självdisciplin. För hur kan du få något gjort om du har dålig självdisciplin? Och många upplever svårigheter med detta så fort de inte har ett 9-5 schema eller en lärare som vakar över dem eller studiekamrater som uppmuntrar dem. 

 

Som tur är finns det sätt att förbättra din självdisciplin så att du kan dra nytta av alla fördelar som annars kommer med distansundervisning! 

Schemalägg din tid 

När du studerar på distans är din tid mycket mer flexibel. Men det betyder inte att du ska ta varje dag som den kommer utan vidare. Med rutiner är det troligare att du får mer saker gjorda. Vi föreslår därför att du planerar din studietid och din dag så bra som möjligt. Detta kommer att vara till stor nytta för dig under dina studier, eftersom du kan se till att du får saker och ting gjorda i tid.  

 

Men när det gäller distansstudier kan du såklart vara mer flexibel! Försök att planera den kommande veckan på söndagen.  

 

Förslag: kanske vill du ge utrymme för studier mellan kl 07.00-13.00 och sedan kl 16.00-18.00 på måndagen för att hinna med tandläkarbesök och lunch med mamma. Då får du ändå 8 timmars arbete gjort.  

Stäng ute alla distraktioner 

Precis som du inte skulle börja scrolla på sociala medier eller ringa din vän under en föreläsning ska du inte heller låta distraktioner förstöra din tid när du pluggar. När du studerar ska du studera, så lätt är det. Se därför till att du sitter någonstans där du finner ro i hemmet, gärna vid ett skrivbord. Lägg mobilen i ett annat rum så att du undviker att pilla på den. Ha mellanmål och vatten nära till hands så du slipper resa dig upp för att gå till köket varje gång du blir sugen på något. 

Ge utrymme för pauser 

Precis som det är viktigt att planera din tid och fokusera på studierna, är det också viktigt att ta pauser. Även om det är svårt att ta sig tid för det när du kanske har ett jobb vid sidan om, är det viktigt att ta pauser för att inte gå in i väggen. En bra tumregel är att råplugga i 45 minuter och sedan ta en kvarts paus. Det spelar ingen roll om du tar en kort promenad eller utövar lite välförtjänt self-care för att bli mer motiverad, så länge det finns plats för små avbrott i ditt pluggschema.