Då var det dax för ett av Simons gästbloggsinlägg igen.
Surt och basiskt-
Överlag intar man allt för hög koncentration av sur mat, alltså för lite basisk föda. Syraöverskott tros vara muskelnedbrytande och ökar även risken för insulinresistens, vilket innebär att insulinet blir mindre effektivt att sänka blodsockret. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger basiska svar i kroppen medan annan kost ger en sur reaktion.
Några symptom vid försurning är försämrad matsmältning, trötthet, högt blodtryck och skört skelett.
När man kokar en del basiska grönsaker så blir de sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet.
Bara för att man vill få i sig basiska livsmedel så behöver man inte bli manisk och inte dricka ett endaste glas mjölk till, utan det ska vara roligt att äta och leva!
Däremot småsaker man kan göra är att överlag äta mer grönsaker, dricka citronvatten till maten samt träna mer eftersom när man svettas så rensar man ut överskott av syra i kroppen.
Syrebildande livsmedel:
Kött, fisk, ägg, sylt, ost, mjölk, pasta, vete, havre, ris, margarin, olivolja, kaffe, läsk, alkohol, tobak.
Livsmedel som är basiska i kroppen:
De flesta grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt, bär, citron, grapefrukt, svamp, bönor, tillskott av kalcium och magnesium.
Citron är surt i sig men kroppen tar upp det som basiskt