För mig är det helt obegripligt hur det ens får förekomma och säljas hajfenor med tanke på hur dom fångas. Hajarna fångas sen skärs hajfenan av och hajen släpps i. Naturligtvis får hajen stora problem och drunknar.
I EU och EU registrerade fartyg råder idag (ett nyligen taget beslut) ett totalförbud mot hajfenefiskning och vissa länder har ett krav på att hajarna ska komma in till land med fenorna intakta på kroppen…… Spanien har tills idag varit det landet i Europa som exporterat mest hajfenor efter Norge, men nu ska det alltså vara slut på det, BRA!
Kina är den största importören av hajfenor och naturligtvis serveras det också på Kina restauranger runt om i världen (tydligen även på vissa Svenska restauranger)
Vi besökte igår China Town här i Bangkok ett område som det skulle visa sig att jag inte alls skulle gilla speciellt mycket (och jag brukar ändå tycka China Town är helt ok i dom städerna vi rest till) Efter mycket letande så hittade vi tillslut en restaurang som jag godkände att äta middag på även om det tog emot lite.
Anledningen till mitt hajfeneskriver var att dom första 4 sidorna i menyn handlade om att äta hajfenor och det skar i mitt hjärta. Vi valde kyckling, red snapper och en massa grönsaker. Jaha ännu ett område i Bangkok avklarat och jag tror faktiskt inte att det blir något mer besök där heller.
Här kostade hajfenorna mellan ca 1 500 – 2 500 kr för en portion
Red snapper med koriande, chili och vitlök