Så här gick det till..

Som ni vet så lagade jag ju långkok igår och det blev helt gudomligt gott. Receptet har jag fått ifrån middagen hemma hos Domenica Prestininzi där kocken Jens Linder fanns på plats för att laga mat.

Jag gjorde om receptet lite eftersom jag inte hade exakta ingredienser hemma, men så här blev det:

 

Långkok med Chill Out Zinfandel
6-8 portioner

1,2 kg benfri märgipa eller högrev eller färdiga grytbitar
2 tsk salt
3 dl + 1 dl Chill Out zinfandel
3 msk smör
2 msk matolja
rikligt med svartpeppar
1 hackad gul lök
1 hackad röd lök
1 gul paprika
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 zucchini
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad chilipeppar
1 lagerblad

 

Tillbehör:

Färskost blandad med hackad persilja, citronsaft, salt, peppar.
Ris

1. (Dag 1) Skär bort stora hinnor från köttet och skär köttet i stora kuber, cirka 4 centimeter tjocka. Salta köttbitarna och lägg dem i en rymlig fryspåse. Häll på 3 dl Chill Out Zinfandel. Knyt om påsen och låt den ligga i kylen över natten.

2. (Dag 2) Låt köttet rinna av i ett durkslag, men spara marinaden.

3. Bryn köttbitarna noga i en stekpanna en blandning av smör och olja. Lägg över bitarna i en gryta. Peppra dem med svartpeppar.
4. Fräs gul och röd lök, vitlök, zucchini och gul paprika i lite olja och smör i stekpannan tills hacket blir mjukt och doftar gott. Rör ner tomatpuré, chilisås, paprikapulver, chilipulver och låt fräsa i någon minut. Pytsa över alltsammans i grytan.
5. Tillsätt lagerblad. Häll på marinaden. Låt sjuda under lock cirka 3 timmar på så låg värme att det precis sjuder. Köttet ska vara trådigt men ändå hålla ihop när det är klart.
6. Låt gärna grytan stå i sitt spad över natten.

7. (Dag 3) Låt grytan sjuda, behövs det så tillsätt lite redning och låt tjockna cirka fem minuter (jag behövde inte göra det idag). Tillsätt även resten av rödvinet. Smaka av med salt och svartpeppar.
8. Servera med färskosten och riset. 

Jag glömde såklart att fota min goda mat men hittade en bild som Emma-Lou Pesonen Hade tagit under kvällen hemma hos Domenica så jag lånar den

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *