Allmänt

Vegetariskt på menyn idag!

Katarina

Härligt med grönt!

Jag har börjat med att äta mer och mer vegetariskt. Vi äter alldeles för mycket kött vilket varken är bra för vår jord och för oss människor. Men alla gör sina egna val och vad man känner för, så att jag dömer absolut ingen.

I vår familj har vi många som har haft grovtarmscancer och det är bevisat att charkuteriprodukter/kött inte är bra då. Nu följer jag inte detta slaviskt utan äter kött om jag känner för det. Men jag har ändå detta i bakhuvudet att jag vill göra det som är bäst för min kropp.

Lagade en så god grön linssoppa med kikärtor och halloumi som jag måste dela med mig. Receptet är från tidningen Allt om mat som för övrigt har så mycket goda recept både på mat och bröd. Det är så lätt att bara laga samma mat hela tiden, ibland behövs verkligen lite ny inspiration. 

Jag har bara ekologiska matvaror men det gör man som man vill.

Här kommer receptet:

Till 4 personer

  • 2dl gröna linser
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1msk rapsolja
  • 200gr palsternacka
  • 2msk tomatpure
  • 1-2 tsk harissapasta, jag tog istället sambal oelek
  • 12dl vatten
  • 2 1/2 grönsaksbuljongtärning (jag tar alltid fond)
  • 75gr grönkål
  • 150gr körsbärstomater
  • 1 frp kikärtor (400gr)
  • 1 kruka persilja
  • 1 citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1krm peppar

Topping:

  • 200gr halloumiost
  • 1/2tsk rapsolja

Gör så här:

  1. Skala löken och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i olja tills de är mjuka.
  2. Skala och hacka palsternackan i bitar. Blanda ner palsternacka, tomatpure och harissa/sambal i lökfräset.Fräs ytterligare i 5 minuter. Tillsätt linser, vatten och buljongen och sjud under lock i ca 20 min.
  3. Riv grönkålen i mindre bitar. Halvera tomaterna. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg grönkål, tomater och kikärtor i soppan. Sjud ca 2 min tills att blivit varmt.
  4. Hacka persiljan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk citron.
  5. Ta kastrullen från plattan och blanda ner persilja, citronskal och saft. Krydda med peppar och salt.
  6. Skär holloumiosten i stavar. Stek dem på båda sidor i olja tills de är gyllene. Servera soppan toppad med nystekt halloumi.

MUMS!!

Gyllenbruna halloumi

Serverat och klart