Emma Thorsell, Vin

Nytt på Systemet

Emma
Imorgon släpps det nytt på Systemet

Cava Aurèlia Nr 7923 139 kr

Detta är en ekologiskt cava som blev min favorit på provningen. Jag tyckte att det var ungdomlig och krispig. Bubblorna tyckte jag var små, många och eleganta.
Detta vin som görs på en vingård alldeles i närheten av Barcelona och drivs av enbart kvinnor. På plats i Stockholm när jag var på vinprovningen för att berätta om cavan var Olivia och just denna är uppkallad efter hennes farmor som såklart hette just Aurèlia

Systembolagets beskrivning lyder som följer: Nyanserad, fruktig smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, gummi och apelsin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.
Men jag tycker att det passar utmärkt att dricka bara som den är. Vi fick den serverad till kyckling med Serranoskinka och pumpapuré, den salta skinkan tyckte jag passade så bra till cavan.

Morellino di Scansano Nr 2029, 149 kr

Magiskt gott rödvin, jag älskar härliga rödvin och detta passade mig så bra. Det var runt, tungt med tanniner fast inte för kraftigt utan det funkar att dricka det som det är men ännu bättre till en köttbit med en elegant rödvinssås till. Detta kommer jag definitivt njuta av i höstmörkret.

Enligt Systembolaget: Nyanserad, utvecklad smak med rostad fatkaraktär, inslag av korinter, tobak, choklad, kaffe, kanel och nougat. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
Vi fick en grillad biff med sotad silverlök och dragonskum serverad till denna flaska.

Philippe Deval Nr 7922, 115 kr

Denna flaska bubbel kommer från Frankrike och Vouvray som ligger vid floden Loires norra strand, precis öster om staden Tours. Här var natalie som kommer ifrån gården och berättade om vinet. Jag tycker att detta var något kraftigare än det första vi drack.

Systembolaget: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula plommon, gröna äpplen, bivax, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Vi serverades Belinier med rökt lax, crème fraiche, dill och picklad rödlök till vinet och det tyckte jag gjorde att vinet lyftes helt klart. Jag skulle hellre dricka detta till mat än bara som det är.

Dagens viner

Tack till Oenoforos, Carovin, Nordic Sea Winery och såklart Lisa