Träning & Hälsa

Fettförbränning Inledning

För mycket längesen så var det bara enstaka individer som var överviktiga och dom kunde ofta förknippas med rikedom och högt uppsatta personer, eftersom det bara var som hade råd och möjlihet att äta sån mat. Idag har det blivit ett hälsoproblem och vi blir allt tjockare och tjockare.

Vi äter mer, sover för lite, rör oss mindre och stressar mer. Alla dessa faktorer har en bidragande orsak till viktökning.

Övervikt kan bla. leda till:

  • Hjärt- och kärlsjukdommar
  • Högt blodtryck
  • Diabetes
  • Gallvägssjukdom (Större risk att gallstenar bildas)
  • Ledbesvär
  • Cancer
  • Sömnapné (sömnbesvär pga av att överkikten försvårar andningen)
  • Menstruationsrubbningar
  • Sociala komplikationer (menar absolut inte att det är nåt måste men forsning visar på att det kan vara så)

Hur mäter och definieras övervikt?

BMI (Body Mass Index)- Multiplicerar din längd i meter med varandra. Ex 1.75*1.75=3.06 dividera sen din vikt med summan du fick 70kg/3.06=22.8

Men här måste man ta hänsyn till om personen har mycket muskler då kommer den automatiskt hamna i farozonen även om personen inte hör hemma där.

Midjemått- Mäts med ett vanligt måttband och tas mittemellan nedersta revbensbågen och översta spetsen på höftbenet. Detta sätt kan utvisa och hur mycket av det farliga fettet som sitter i bukregionen. (Sen kan man mäta höften också och midjan ska vara smalare än höften detta mer som en aha upplevelse finns inga direkta tabeller för det)

Sen finns det en mängd olika variander som man kan mäta fett % på men då måste du ha specialkunskap och olika redskap till. Dom 2 ovanstående ex kan du göra själv. Jag använder mig ofta av en sk caliper. Man mäter olika delar på kroppen med ett speciellt verktyg så använder man sig av resultatet och kan utifrån olika tabeller komma fram till en mer exakt fett %

På måndagar kommer jag att skriva om hur man kan öka sin förbränning. Men grunden är att ha en jämn balans i kosten. Hur kosten bör se ut återkommer jag oxå till. Nästa faktor till en ökad förbränning är aktivitet, en ökad aktivitet ger en ökad förbränning. Kommer till det också. När man kommit så långt så finns det en massa små tips och knep att öka förbränningen Men kost och motion är grunden, det finns inga genvägar! Tyvärr 😉

Nu passar jag på att önska er en trevlig fredagkväll med en massa god mat och dricka 😉