Träning & Hälsa

Må Bra 1

Må bra eller kanske lite bättre

1 Styrketräning

Idagens samhälle med datorer, TV, bilar, hiss och stilla sittande jobb är belastning av muskler och skelett en bristvara. Detta leder så klart till muskelbrist och följderna av det kan vara många. Några är att leder tex saknar ordentligt stöd och stabilitet vilket kan bl.a. leda till knä, armbåge och axelont/skador.

Dålig hållning är också en följd av att vi inte riktigt orkar hålla våran kropp i en bra position och det kan resultera i ryggont, nackont och det kan i sin tur leda till huvudvärk. Dessutom är det inte speciellt snyggt med en dålig hållning.

Vi har ca 360 muskler i kroppen och 7 av dom är sk posturala muskler och är dom musklerna som ska orka hålla våran kropp upprätta när vi står upp. Så ni kan ju tänka er vilken belastning dom musklerna får utstå=dom behöver träning.

Styrketräning ger en ökad ämnesomsättning dygnet runt. Det betyder att om du vill gå ner i vikt bör du komplitera din fettförbränningsträning med styrketräning för att uppnå optimal effekt. En tonad/formad och stark kropp är finare än bara en slapp och smal kropp (min åsikt).

Som PT möter jag ofta en “skräck” för att få för mycket muskler (oftast hos tjejer), men jag kan lugna er med att det är otroligt svårt, tar och kräver jätte jätte mycket tid att få så mycket muskler. Så med rätt styrketräning för det ändamålet man vill uppnå, är det bara att köra på.