Träning & Hälsa

Kolhydrater, Fett och Protein

Kost består av kolhydrater, fett, proteiner, mineraler och vitaminer. Alla är nödvändiga för kroppen och det är kolhydrater, fett och proteiner som ger kroppen energi. Tänkte börja med att skriva lite om dessa, mineraler och vitaminer har jag redan skrivit om men kommer att skriva mer om dessa igen lite senare.

Kolhydrater kommer jag förkorta K, Fett F och då såklart Protein med P. Jag kommer skriva om varför det är viktigt att få i sig av allt och vilken typ av K, P och F som man bör välja.

Jag kommer inte att skriva så långa inlägg varje gång utan lite oftare ist.

Men till att börja med så kan det vara bra att veta hur mycket energi som 1 gram innehåller. Energi kan räknas i kilokalorier som förkortas Kcal eller kilojoule som förkortas Kj. Jag kommer använda mig av Kcal.

1 gram K innehåller 4 Kcal

1 gram P innehåller 4 Kcal

1 gram F innehåller 9 Kcal 

Varför är det viktigt att få i sig av alla tre energikällorna kommer jag gå in på lite djupare på snart. Men som en början så:

Kolhydrater är hjärnans bränsle och för att den ska fundera bra så måste vi få i oss K

Proteiner är kroppens byggstenar

Fett skyddar inre organ och löser fettlösliga vitaminer, rätt fett är livsnödvändigt