Ishotellet
Nu kommer inläggen om min fantastiska vistelse i Jukkasjärvi och ishotellet. Jag är otroligt glad att dottern jobbar där så jag fick vara med om denna grymma upplevelse.
Jag kom ju upp på måndagen och lagom till ”Harvest Day” dvs när dom börjat skörda isen för nästa års ishotell. Att man skördar isen är ett mer rätt uttryck än man kan tro. Isen på Torne älv sköts faktiskt som en odling för att bli så tjock och bra som möjligt.
Det coola är att isen är helt genomskinlig och innehåller inga luftbubblor överhuvudtaget. Detta för att älven rör sig i ett perfekt tempo när isen fryser, vilket gör att den tar med sig luftbubblor, grenar, sjögräs och sand.
Isblocken som dom tar upp väger 2 ton och förvaras intill hotellet tills det är dags att påbörja 2019 års byggnad av Ishotellet. Förutom att dom gör själva ishotellet så går det även åt is till att göra isglas och istallrikar. En del av isen skickas även ner till Stockholm och Isbaren vi har här.
Utanför Ishotellet
<3
Eftersom det var skördefest när jag kom så hade dom både utebar och grill. Plus en uppvärmd kåta med liveband.
Hur jobbar Ishotellet med sin hållbarhet kan ni läsa om på deras hemsida (klick) och efter att ha varit där så förstod jag att det är en otroligt viktig fråga för dom.