Träning & Hälsa

Detox, hur går det till? Del 2

Detox! 

Som jag skrev i del 1 om detox, så har detox mycket gemensamt med fastan som finns i flera kulturer. Skillnaden är att du slipper vara hungrig. Det är inte mängden utan vad du äter som har betydelse. Allt vi äter genomgår en omvandling i kroppen för att frigöra dom ämnena vi behöver från dom kroppen inte behöver. Levern är kroppens viktigaste reningsorgan. Men det finns flera faktorer som gör att kroppens egna reningsförmåga försämras. Det kan vara allt från hur vi lever iform av stress, sömnbrist, utebliven motion, att vi äter mediciner, till alla tillsatser som finns i maten och alla miljöföroreningar. Detta kan leda till biverkningarna jag tog upp i “vad är detox? Del 1”

Det bästa är om du kan välja ekologisk mat (vilket såklart alltid gäller även när du inte detoxar) Generellt gäller att du kan äta hur mycket du vill av frukt, grönsaker och rotfrukter. Sen finns det vissa växter/produkrer du får äta begränsat av (upp till 2 dl/dag) eftersom dom innehåller protein där hittar du tex bönor, fetaost, svamp, alger, bovete, nötter, tofu och frön. Vi har också den s.k “svarta listan” med livsmedel som helt ska undvikas under din detox kur, där finner du bl.a. alkohol, salt, härdade fetter, processad mat, kaffe, svart te, kött, fisk, ägg, skaldjur, fågel, havre, socker och komjölksprodukter. Smaksätta maten kan du gärna göra med tex chili, avjar, dijonsenap, pesto, kryddor, vinäger, tomatpuré och vegetabiliska oljor. Utöver detta finns det flera olika tillskott och produkter som man kan ta hjälp av och lättast där är att söka upp en hälsokostaffär och höra vad dom rekomenderar just till dig.

Det är viktigt att dricka mycket vatten under kuren men det går även bra att dricka frukt och grönsaksjuicer, grönt och vitt te, rooibos, ört och kryddte.

Efter kuren så kan det vara en bra idé att faktiskt försiktigt återgå till att äta som innan så kroppen hinner att ställa om sig. Samma sak som jag skrev att att du ska börja förbereda kroppen med en detox kur genom att sluta försiktigt lite innan med tex med socker och kaffe. Så man inte går från flera koppar/dag till 0.

Hur länge håller man på då? 2 veckor är bra har man sen möjlighet att göra det 2 gånger per år så är det toppen.

Ref: Ulrika Davidsson