Avsmakningsmeny på restaurang Verandan, Ishotellet
Avsmakningsmeny
Jag berättar ju lite i omgångar om min resa till Ishotellet där min dotter jobbar. Vi är framme vid våra 13 rätter och en av avsmakningsmeny på restaurang Verandan, Ishotellet på restaurang Verandan. Vi valde såklart till vinpaketet för vem vill missa speciellt utvalda viner till denna middag, inte vi iallafall. När vi kom dit fick vi stället för tjocka klumpiga vinterskor sätta på oss mjuka sköna tofflor. Bara det gjorde ju att mysfaktorn var igång.
Små exklusiva middagar
Jag älskar små exklusiva och intima middagar där man får kontakt med både servis och kockar. Det fick man verkligen här. Vi var 12 gäster som satt runt köket där sous-chefen Piotrek Siniecki förberedde maten tillsammans med kocken Emelie Liivak. Sen blev vi serverade av Lukas Nyberg och kökschef är Alexander Meiers. Det var en grym kväll!
Här är vår sous-chef
Här följer vår avsmakningsmeny och kvällens middag. Längst ner har jag skrivit upp vinerna som serverades.
En amuse bouche som start
Röding med kaviar och svartrot
Jordärtskocka med tryffel
Om jag minns rätt så serverades rätten i någon typ av tillagat fiskskin. Detta vet jag var min dotters ena favoriträtt.
Löjrom med citronskum, syltad rödlök
På toppen en blomma av något som jag för mitt liv inte kan komma ihåg vad det var. Kan det ha varit fänkål? Jag vet inte men gott var det iallafall.
Till detta serverades det även knäckebröd
Sik, gáhkku och chimichurry
Gáhkku är ett samiskt typ av tunnbröd och rätten serverades som en mjuk taco
Röding med grönt te och kålrabbi
Denna rätt serverades under en klosh i glas och var galet god. Tror att det blev min favorit.
Hummer med pumpa och kokos
Consommé med renhjärta
Jag hade kanske inga direkt förväntningar på just denna rätt. Men den var över förväntan och jag sörplade med glädje i mig allt ifrån den fina muggen.
Gröt på nordiska spannmål och shiitakesvamp
Denna rätt serverades med en av dom få ätbara mossorna som finns, hur dom hade tillagat den vet jag faktiskt inte
Rentartar med granskott och renlav
Till rentartaren rätt serverades även tillagade lingon. Jag tror att dom typ var frystorkade och konsistensen passade perfekt till resten av rätten. Väldigt gott.
Ripa med toppmurklor
Älgfilé, mörk choklad och mandelpotatis
En fantastiskt god rätt och köttet var extremt mört, en favorit.
Åkerbär
Lingon med kola och brynt smör
Våra viner
Först ut var en av mina favorit champagner i Systembolagets mellansegment. Det kostar dryga 600 kr på systemet och jag gillar den verkligen.
Ruinart, Blanc de Blanc
Detta följdes av 2 vita, 2 röda, sist ut var ett svensk Icewine, det var första gången jag drack det. Jag bokstavligen älskar Icewine, men detta var lite för “moget” i smaken för mig och Icewine. Men absolut inte ett dåligt vin.
Jean-Max Roger, Sancerre les Cailottes
A.Christmann, Meerspinne Riesling GG
Domaine Newman, Beaune
Sesti, Brunello di Montalcino
Blaxsta Vingård, Vidal Icewine