Träning & Hälsa

Varför stretcha???

SadoJanne, SadoJanne, SadoJanne………… 

Sitter på Balance nu har just haft min sista kund men jobbar i gymet till stängning då någon måste städa upp alla vikter som kunderna inte “orkar” lyfta tillbaka. Kan säga att det kan bli ganska svettigt för ibland är det hur mycket vikter som helst som ligger spridda i gymet. Det finns alltid en PT som jobbar kväll på Balance oavsett om vi har kunder eller inte.

Tillbaka till “sado” Janne (han kallas det generellt och inte bara av mig)som jag skrev om i det tidigare inlägget. Han jobbar också som personlig tränare på Balance dessutom är han naprapat. Jag har själv varit hos han på behandling och att han inte fick en smocka av mig den gången är ju ett under, för han vet exakt vart det är jag har som ondast och när han ska behandla det gör det galet ont (men är så skönt efteråt) Men anledningen till att jag skulle träffa honom idag var för att han skulle ge mig lite bra tips på terapeutiskt stretch (innebär att jag med olika grepp hjälper kunden att stretcha) och nu ska jag villigt erkänna att jag är ju inte den smidigaste personen men alla timmars träning varje dag och endel slarv med stretchen så fick han mig återigen att vilja smocka till honom.

Men efter idag och massagen häromdagen så måste jag erkänna att jag har bestämt mig för att börja ta hand om mig själv lite mer. Jag är en jätte bra personlig tränare men man ska absolut göra som jag säger och inte som jag gör. Bara en sån sak att jag sitter med min lunch nu säger ju endel, jag har inte hunnit fören nu då jag har varit så stressad…..

Varför ska man stretcha då?

 • Bidrar till en bra hållning
 • Ökar blodflödet i muskeln
 • Ger en bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat
 • Skadeförebyggande
 • Undviker stelhet
 • Minskar risken för sträckningar och muskebristningar
 • Snabbare återhämtning
 • Minskar slaggprodukterna från muskeln (mindre träningsvärk)
 • Avspända muskler

En muskel som är förkort eller stel kan inte arbeta i hela sin längd vilket påverkar träningen negativt. Stretchingen ger musklerna större förutsättningar för att arbeta korrekt vilket i sin tur ger ökad styrka. Är en muskel förkort kan det häma styrkan på antagonisten (atagonisten är inom fysiologi den muskel eller muskelgrupp som är motstående till den som utför ett visst arbete. Ex. flexterar (böjer) muskeln biceps bracci (framsidan på armen) i armbågen medan triceps bracci (baksidan på armen) extenderar (sträcker). De är därmed varandras antagonister)

Dom 7 viktigaste musklerna att sträcka ut:

 • Vaderna
 • Lårets framsida
 • Låretsbaksida
 • Höftböjar musklerna
 • Sätesmuskeln
 • Bröstmuskeln
 • Kappmuskeln